Over mij

Ik ben Aswin, 27 jaar oud en al 14 jaar werkzaam als kok. Momenteel werk ik als sous-chef bij Bistro Lochem in Lochem. Ik heb mijn eigen cateringsbedrijf gehad, als freelancer gewerkt en in alle segmenten van de horeca gewerkt, inclusief het sterrensegment. Mijn passie is om anderen te inspireren duurzamer en circulair te werken in de keuken.

foto aswin vos

WAAR MIJN PASSIE VOOR DUURZAAM KOKEN WEGKOMT

Mijn passie voor duurzaam koken begon tijdens de corona pandemie. Ik kwam thuis te zitten omdat mijn koksbaan me niet meer nodig had en belande in een bijstandsuitkering. Via de gemeente Groningen kwam ik toen op de particuliere koksopleiding van de Culinaire Vakschool.
Tijdens mijn kook examen had ik veel te veel mengsel gemaakt voor mijn panna cotta, en stond op het punt dit weg te gooien, omdat ik toch maar 1 hoefde te maken. Mijn leraar, Henk Timmerman (banket en brood docent) sprak mij hierop aan en legde uit dat we dit soort dingen nog prima kunnen gebruiken voor andere toepassingen!

Henk had natuurlijk meer dan gelijk, en zo ben ik mij meer en meer gaan verdiepen in duurzaam koken. Eerst in het dehydrateren van groenten, kruiden en fruit, en later in nog veel meer facetten van duurzaam koken

Inspiratie bronnen duurzaam koken

Hieronder een paar van mijn grootste inspiratie bronnen en wat hun doen dat mij aantrekt

Spicy Moustache

Spicy Moustache is een Youtuber die zijn complete kanaal heeft gewijd aan duurzaamheid. Dit laat hij o.a zien door zijn kijkers allerlei manieren te leren over het verwerken en gebruiken van voedselresten. Tevens heeft Spicy moustache een eigen moestuin waarover hij ook videos deelt

foto van youtuber spicy moustache
foto van youtuber the purposeful pantry

The purposeful pantry

The Purposeful Pantry is een Youtube kanaal over het aanleggen van een ''pantry''. Dit kanaal gaat over het bewaren, drogen en inmaken van eten.
Toen ik begon met het dehydrateren van ingrediënten heb ik erg veel gebruik gemaakt van de videos van dit kanaal!

Iets terug doen voor de buurt

Naast dat ik mij inzet om duurzaam & kostenbesparend koken onder de aandacht te brengen bij thuiskoks en professionele koks, zet ik mij op kook technisch level ook in voor de lokale gemeenschap.
Via thuis gekookt help ik ouderen, zieken en andere buurtbewoners die het om welke reden dan ook niet lukt om zelf een gezonde maaltijd op tafel te zetten!
Ook dit kan je zeker zien als duurzaam koken, want hoe vaak gebeurt het wel niet dat je 's avonds nog meer dan genoeg overhoud?

Mijn aanpak voor een duurzame keuken

De grootste uitdaging voor thuiskoks en professionele koks is het vinden van makkelijke en smaakvolle manieren om duurzamer en kostenbesparender te werken. Ik wil laten zien dat duurzaamheid hip is en dat je met simpele oplossingen en omdenken mooie producten kunt maken en aanzienlijk kosten kunt besparen. In een sector waar de marges al laag zijn, maken dit soort dingen hét verschil.

Wij proberen jouw en vele anderen hiermee te helpen, compleet gratis!